EL JARDÍN DE PSIQUE

Para todos aquellos curiosos de la Antigüedad, Bizancio y la Grecia Moderna

EROS Y PSIQUE



Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ Η ΨΥΧΗ

Η Ψυχή ήταν η μικρότερη και η ομορφότερη από τρεις αδελφές, θυγατέρες ενός βασιλιά της Ανατολίας. Η Αφροδίτη, που ζήλευε την κοπέλα για την ομορφιά της, έστειλε τον γιο της, τον Έρωτα, για να της ρίξει ένα βέλος από οξειδωμένο χρυσάφι, το οποίο θα την έκανε να ερωτευτεί τον απαισιότερο και τον ποταπότερο άντρα που θα μπορούσε να βρει. Αλλά ο Έρωτας την ερωτεύτηκε και έριξε το βέλος στη θάλασσα, και έπειτα, όταν η Ψυχή κοιμήθηκε, ο θεός την έφερε πετώντας έως τα δικά του ανάκτορα.
Για να αποφεύγει την οργή της μητέρας του, ο Έρωτας, αφού είχε φέρει πια την πριγκίπισσα στα ανάκτορα του, παρουσιάστηκε στα σκοτινά. Η Ψυχή δεν τον είδε, μόνο άκουσε μία φωνή που την προειδοποιούσε ότι δεν μπορούσε να τον δει ούτε ρωτήσει ποιος είναι αυτός αν δεν ήθελε να τον χάσει για πάντα.
Η Ψυχή δέχτηκε και έτσι την ημέρα ήταν μόνη της σε εκείνα θαυμάσια ανάκτορα και τη νύχτα ο μυστηριώδης νεαρός την επισκεπτόταν και έκαναν έρωτα.
Αν και η κοπέλα ζούσε πολύ ευτυχισμένη, μία νύχτα είπε στον αγαπημένο της ότι της έλειπε πολύ η οικογένεια της ξαι ότι ήθελε να την δει. Ο Έρωτας το δέχτηκε αλλά την προειδοποίησε ότι διάτρεχε ένα μεγάλο κίνδυνο αν έφυγε.
Ενώ κοιμόταν, ένας άνεμος την έφερε στο σπίτι της. Την επομένη μέρα, όταν οι δυο αδελφές της ήξεραν ότι ήταν εκεί πάλι, τη δέχτηκαν με χαρά αλλά καθώς τους είπε ότι έμενε σ' ένα ωραίο ανάκτορο μαζί με τον αγαπημένο της, αυτές ζήλεψαν πολύ.
Τότε τη ρώτησαν ποιος ήταν αυτός ο θαμαύσιος άντρας, και η Ψυχή, που δεν μπόρεσε να τους εξηγήσει πώς ήταν επειδή δεν τον είχε δει ποτέ, δίστασε και τελικά ομολόγησε στις αδελφές της όλη την αλήθεια.
Οι αδελφές την έπεισαν να ανάψει μία λάμπα στο σκοτάδι της νύχτας και να παρατηρήσει τον άντρα της ενώ κοιμόταν, γιατί μόνο ένα τέρας θα ήθελε να κρύψει την δική του εμφάνιση.
Όταν η κοπέλα έκανε ο, τι εκείνες τη συμβούλεψαν, ανακάλυψε ότι ένας όμορφος νεαρός κοιμόταν δίπλα της. Αλλά ένας κομπός βρασμένο λάδι έπεσε πάνω στο πρόσωπο του και ο Έρωτας ξύπνησε. Τότε ο θεός, κρατώντας την υπόσχεση του, έφυγε απογοητευμένος για να μη γυρίσει ποτέ.
Χωρίς την προστασία του Έρωτα, η Αφροδίτη ανακάλυψε την Ψυχή και την έκελισε στα ανάκτορα της για να τη τιμωρήσει. Η θεά της ανάθεσε ορισμένα καθήκοντα, που ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν. Μόλις τέλειωσε αυτές τις δουλειές, η Αφροδίτη της παρέγγειλε να πάει στον Άδη και να ζητήσει από την Περσεφόνη μία φιάλη μαγικό νερό.


Η θεά της απαγόρεψε να ανοίξει εκείνη τη φιάλη, αλλά δυστυχώς η Ψυχή ξέχασε ο,τι της είχε πει η Περσεφόνη και, όταν γύριζε, άνοιξε τη φιάλη και αμέσως ένας βαθύς ύπνος την έπιασε.
Στο μεταξύ, ο Έρωτας ήταν απελπισμένος γιατί δεν μπορούσε να ξεχάσει την Ψυχή και επομένως αποφάσισε να την ψάξει.
Όταν την είδε και αντιλήφθηκε ότι η κοπέλα κοιμόταν με ένα μαγικό ύπνο, πέταξε προς αυτή και την ξύπνησε ριχνόντας την ένα χρυσό βέλος. Μετά, ο Έρωτας ανέβηκε στον Όλυμπο και ζήτησε από το Δία να του επιτρέψει να παντρευτεί αυτή τη θνητή γυναίκα.
Τελικά ο Δίας του έδωσε την άδεια και επίσης η Αφροδίτη συγχώρησε την κοπέλα.

0 comentarios:

Publicar un comentario