EL JARDÍN DE PSIQUE

Para todos aquellos curiosos de la Antigüedad, Bizancio y la Grecia Moderna

TESEO Y EL MINOTAURO



Ο ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ

Ο Μίνωας έμενε στην Κρήτη και ήταν ο βασιλιάς του νησιού. Στα ανάκτορα του Μίνωα ο Δαίδαλος είχε οικοδομήσει ένα λαβύρινθο, όπου ο βασιλιάς έκλεισε το Μινώταυρο, ένα τέρας που είχε μισό σώμα ανθρώπου και μισό σώμα μεγάλου ταύρου.
Ο Μινώταυρος έτρωγε ανθρώπους, ώστε ο Μίνωας να αναγκάσει τους Αθηναίους να του στέλνουν κάθε χρόνο επτά νεαρούς κι επτά κοπέλες για να τους φάει το τέρας.
Στην Αθήνα βασίλευε ο Αιγέας, που είχε ένα γιο, το Θησέα. Όταν ο Θησέας έγινε ένα γενναίο παλικάρι, είδε πώς μερικοί του φίλοι αναγκάστηκαν να πάνε στην Κρήτη για να πεθάνουν στα χέρια του Μινωταύρου.
Αποφασισμένος τότε να τους βοηθήσει, πήγε να μιλήσει με τον πατέρα του για να του πει ότι ήθελε να συνοδέψει εκείνους τους φίλους και έτσι να προσπαθήσει να τους γλιτώσει.
Αν και ο Αιγέας φοβόταν πολύ για το γιο του, τελικά τον άφησε να πλεύσει στην Κρήτη με τα υπόλοιπα θύματα.
Όταν έφτασαν στο νησί, ο βασιλιάς, η βασίλισσα και η κόρη τους, που λεγόταν Αριάδνη, δέχθηκαν τους Αθηναίους, τους οδήγησαν στην Κνωσό, την πρωτεύουσα, και εκεί τους φυλάκισαν.
Αλλά η Αριάδνη, μόλις είδε το Θησέα, τον ερωτεύτηκε τρελά και ήθελε να τον γλιτώσει.
Εκείνη τη νύχτα η Αριάδνη πήγε στη φυλακή, όπου βρισκόταν ο Θησέας, και του είπε ότι τον αγαπούσε και θα τον βοηθούσε να σκοτώσει το τέρας, αν την έπαιρνε μαζί του όταν γύριζε στην πατρίδα του. Τότε του έδωσε ένα ξίφος και ένα κουβάρι κι έπειτα έφυγε κρυφά στα ανάκτορα του πατέρα της.
Την επομένη μέρα ο Μίνωας πήγε στη φυλακή και ανακοίνωσε τους αιχμαλώτους ότι ήταν ώρα να πάνε στο λαβύρινθο. Όταν έφτασαν εκεί, οι δούλοι άνοιξαν τις πόρτες και, μόλις οι Αθηναίοι μπήκαν μέσα, τις ξανάκλεισαν γρήγορα.
Οι νεαροί και οι κοπέλες φόβονταν, πολύ αλλά ο Θησέας τους είπε: "Μη φοβάστε, γιατί εγώ θα σας γλιτώσω. Ακολουθήστε εμένα με ανδρεία." Τότε το παλικάρι προχώρησε στο σκοτάδι με το ξίφος και το κουβάρι.
Αφού βάδισαν μία μαρκιά απόσταση, άρχισαν να ακούν ένα μεγάλο θόρυβο, δηλαδή, γρήγορα βήματα και φοβερά μουγκρητά. Ξαφνικά ο Μινώταυρος εμφανίστηκε μπροστά τους και όρμηξε πάνω στο Θησέα. Ο πρίγκιπας δεν φοβήθηκε, αλλά πάλεψε γενναία. Κατόρθωσε να πιάσει το κεφάλι του θηρίου με το αριστερό του χέρι και, με το δεξί, κάρφωσε το ξίφος στο στήθος του τέρατος. Τότε ο Μινώταυρος μούγκρισε δυνατά κι έπεσε στο χώμα.


Καθώς είδαν ότι το θηρίο είχε πεθάνει, όλοι χάρηκαν πάρα πολύ και άρχισαν να φιλούν τον ήρωα. Μετά τον ρώτησαν πώς θα μπορούσαν να βρουν την έξοδο του λαβυρίνθου μες στο σκοτάδι, και ο Θησέας τους είπε: "Αν τυλίξω προσεκτικά αυτό το κουβάρι που ξετύλιξα πριν, δεν θα είναι δύσκολο να βρούμε την έξοδο".
Όταν έφτασαν τις πόρτες της εξόδου, ο Θησέας και οι σύντροφοί του τις έσπασαν και περίμεναν μέχρι να νυχτώσει. Στο φως του φεγγαριού βγήκαν από το λαβύρινθο και έτρεξαν έως το πλοίο τους, όπου είδαν την Αριάδνη, η οποία πείμενε με αγωνία τους Αθηναίους. Όλοι μαζί επιβίβασαν και έφυγαν στην πόλη τους.
Ο έρωτας όμως δεν άφησε την Αριάδνη να αντιληφθεί ότι ο Θησέας δεν την ερωτεύτηκε ... αλλά αυτή είναι μία άλλη ιστορία.

0 comentarios:

Publicar un comentario